[index]
[stäng]
Sidan senast uppdaterad:
9:e maj 2009
Några högst personliga åsikter om ubuntu-se.org forum
Genomför regelbundna val av kontaktpersoner varje år.
- Självklar, demokratisk metod i ett stort forum.
Tjänsterna tillsätts med två-års-mandat. En av de två tjänsterna väljs omväxlande om varje år. "September är nomineringsmånad, oktober är valmånad i ubuntu-se.org."
Spola bollplanket.
- Vi skall sprida Ubuntu, inte hålla våra diskussioner hemliga. (Tillåt en dold tavla för semesterlista och utarbetande av press­releaser.)
Spola färgkodningen av medlemsnamnen.
- Man behöver inte skilja mer än nödvändigt på medlemskategorierna. Det räcker att det står under avataren vilken position man har. Det går också att klicka länken "Teamet" längst ned på forumsidorna.
Ta bort möjligheten att ändra inlägg.
- Det är omöjligt att diskutera med medlemmar som ändrar sina tidigare inlägg.
Skriv in i forumreglerna att alla medlemmar skall modereras lika.
- Om man punktmarkerar s.k. bråkstakar leder detta bara till ifrågasättande av modereringen och mer bråk.
Inför ingen reglel mot s.k. trollning.
- Att "trolla" innebär oftast bara att någon framför åsikter som andra inte gillar. Det går inte att införa något objektivt förbud mot trollning. Vad som betraktas som trollning varierar kraftigt från person till person. En regel mot trollning gör att de som modererar helt självsvåldigt kan ta bort inlägg som t.ex. kritiserar forumledningen eller operativsystemet Ubuntu. De regler som finns, vilka betonar respekt för andra, räcker bra.
Lås inte trådar.
- Man får inte förbjuda vissa diskussioner. Om nödvändigt, tillämpa tillfällig ban ("time out") istället. Vi är ett diskussionsforum som välkomnar diskussioner.
Inför fler grupper.
- Av och till uttrycks missnöje över de långa debatterna. En del medlemmar framför åskten att funktionen "nya inlägg" blir oöverskådlig eftersom den periodvis domineras av debatterna. En lösning kan vara att dela in forum i t.ex. föjande delar:
Support (obligatorisk)
Ubuntu Sverige (valfri)
Café (valfri)
Debatt (valfri)
Varje del utgör en "grupp" i forum. Medlemmen kan då själv välja vilka delar han/hon (för tillfället) vill ta del av.
Förbjud partipolitiska och religiösa signaturer.
- Förbjud användandet av medlemsnamn, avatarer eller signaturer med partipolitisk/religiös anknytning. En del medlemmar vill bara komma till supporttavlorna och lösa datorrelaterade problem. De medlemmarna skall slippa partipolitisk/religiös propaganda.
Även om vi bara tillåter helt "oskyldiga" signaturer idag (t.ex. "Per-Albin byggde folkhemmet") så får vi ändå problem i morgon om vi måste förklara varför vi då inte tillåter t.ex. (sd):s logga. Tyvärr (tycker jag personligen) måste alltså också Piratpartiets logga bort ur sig/avatar. (Vissa kan ju dessutom uppfatta den som stötande då de anser att PP uppmanar till lagbrott.)
Självklart är politiska/religiösa diskussioner tillåtna, bl.a. i café- och debatt-tavlorna. Politiska analogier används ju också ibland i inlägg i "Ubuntu Sverige"- och forum-tavlorna. Om s.k. "extrempolitik" kan uppfattas som stötande (t.ex. "Hitler/Stalin har blivit missförstådda" eller "Förintelsen har överdrivits") så skall inläggen modereras bort.
Visa uppmärksamhet för de som sliter med supporten.
- Supporten är viktigare än debatterna. Man kan tyvär lätt bli känd i forum om man bråkar och trollar. Vi måste istället lyfta fram de som enträget svarar på supportfrågor.
Prioritera Wikin ännu högre.
- Wikin har blivit mycket bättre på senare tid. Jag anser dock att vi skall fortsätta att jobba hårt med Wikin. På detta sätt slipper vi upprepa samma tips i supporttavlorna. Vi kan istället hänvisa till välskrivna Wiki-instruktioner.
Detta behöver inte alls innebära att de som frågar får mindre personlig kontakt. Vi får snarare mer tid över att ge personliga tips till varje frågande om vi har bra grundinstruktioner att luta oss mot.
Gör om hedersmedlemskapen.
- Eftersom frågan varken handlar om "heder" eller "medlemskap" så beskriver "förtjänsts­utmärkelser" bättre än "heders­medlemskap" vad man vill premiera. Gör om heders­medlemskapen enligt följande modell:
Skrota alla tidigare hederss­medlemskap. Håll en medlemss­omröstning gällande huruvida samtliga nuvarande (i så fall alltså f.d.) heders­medlemmar kan erhålla "Ubuntu-se.org:s förtjänsts­medalj 2009". Håll därefter årliga medlemss­omröstningar om förtjänsts­medalj. Den som erhåller flest röster får det årets medalj.
Kontaktpersonerna får inte yttra sig så att modereringen av pågående fall kan påverkas.
- Kontaktpersonerna (KP) är kunniga och engagerade och deras åsikter om hur forum och moderering skall skötas väger tungt. KP har dock inte ansvar eller rättigheter som moderatorer. Deras uppgifter är att genom argumentering och ställningstagande försöka styra forum på ett framsynt sätt. Därigenom hamnar KP lätt i jävssituationer och bör därför inte vara inblandade i modereringen av enskilda fall. (Mod/admin bör däremot, i görligaste mån, hålla en lägre profil.) Gäller det frågor av principiell natur där de enskilda kontaktpersonerna inte är jäviga skall de yttra sig.
Låt inte frågorna bli liggande för länge.
- En del frågor diskuteras i några veckor/månader. Sedan dör diskussionen ut utan att något beslut fattats. Frågan blir hängade i luften. När diskussionen dör ut skall man ta ställning till om man bör fatta ett beslut, ev. genom omröstning, eller inte. Om någon sedan tycker beslutet blivit fel eller kan förbättras så får man då fortsätta diskussionen.
Klargör konkreta målsättningar
- De dskussioner som ofta förs om bl.a. organisations­struktur och medlems­inflytande är viktiga. I tillägg till dessa måste man dock även klargöra vilka projekt som är aktuella för tillfället.
Områdena support och server fungerar bra. Många program har översatts. Ubuntu­föreningen fick snabbt ett forum och en webshop (och annat). Detta är exempel på projekt som drivs med enkla, klara målsättningar. Många mjukvaru­projekt har också en klar målsättning - man vet vad man vill att programmet skall göra.
Visst skall man diskutera organisationens uppbyggnad, men det hjälper inte att omorganisera om man inte definierat vad organisationen konkret skall göra. Att "eliminera bug #1" samt att "öka medlems­inflytandet" är viktiga övergripande målsättningar. I tillägg till dessa måste man dock även tillsammans sätta upp konkreta målsättningar på kortare sikt. "Om Kalle och Nisse vet att det måste sättas tusen tallplantor före kvällen behöver de ingen kommitté som funderar över strategi­frågor."
. . .
En del åsiker kanske verkar extrema, men det svängrum som finns för tolkning av hur man t.ex. tillåter trådlåsning eller inlägg i bollplanket gör att dessa inslag i forum skall tas bort, anser jag.
Det finns naturligtvis mycket bra hos ubuntu-se.org forum, t.ex. hur man snabbt kan få support om Ubuntu, annat gällande GNU/Linux, fri programvara m.m. I café-delen förs allehanda diskussioner. På den här web-sidan vill jag dock skriva ned några åtgärder som jag tror ytterligare skulle kunna förbättra web-siten.  :)
Tips:
Bästa försvaret mot trollkonster?
- Svara bara en gång - det räcker  ;)
/ycc,  den 9:e maj 2009
Det går att skicka meddelande till ycc här.
Ubuntu - Grunder
[js: web-graphics]
TOP
BOT